Pages

Sunday, March 8, 2009

Am văzut...

Singin’ in the Rain (1952) Trebuie văzut cel puțin o dată în viață! E funny, dar nu e comedie, e puțin kitsch, dar într-un sens bun, e Gene Kelly, e una din cele mai faimoase scene din cinema! E un mic păcat pe care ni-l permitem în secret cu toții. Locul 77 pe IMDb top 250.


Cabinetul Doctorului Caligari (1920) Sinopsis: Un hipnotist are sub puterea sa un somnambul care a dormit constant de 23 de ani, și pe care îl trimite prin orașe să ucidă oameni; poveste e văzută prin ochii unui tânăr a cărui prieten este ucis de somnambul. Printre primele filme horror (chiar primul după unii istorici) și primul film din valul expresionismului german, care ne-au adus și faimosul „Nosferatu”, acest film a inspirat numeroși regizori moderni, atât din cauza decorului suprarealist cât și a tematicii. Tim Burton ar fi un exemplu evident. Dar în ciuda acestor fapte, și că e primul film cu un twist-ending, nu recomand film decât celor cu interes în istorie cinematografică


Fahrenheit 451 (1966) Citiți cartea! Povestea: eterna distopie din viitor, aici televizoarele sunt folosite pentru a menține populația într-o stare de „zombii” inculți(pare cunoscut?), cititul (al cărților sau a orice altceva fiind strict interzis), personajul principal are slujba de a arde cărți, însă când deschide o carte pentru prima dată, începe să aibă îndoieli. Până aici numai bine, dar cu tot talentul lui Truffaut, filmul e un epic fail! Actoria nu iese cu nimic în evidență, regia nici atât! Sentimentul de viitor distopic e foarte puțin explorat, în comparație cu „1984” sau „Portocala Mecanică”! printre primele filme la care chiar aștept remake-ul!


8 ½ (1963) Filmul (autobiografic?) al genialului Fellini despre un regizor care nu reușește să-șî dea seama despre ce e de fapt următorul său film. Agasat de producători, ziariști, actori, soție, amantă el se retrage într-o lume de vis, pierzând limita între fantasie și realitate. Un film foarte personal al regizorului, câștigător al premiului Oscar pentru cel mai bun film străin, nu îl recomand însă unui public modern general. Locul 151 pe IMDb top 250.


Mean Streets (1973) Câteva zile din viața unor gangsteri de rang mic din cartierul italian din New York. Prima colaborare a lui Martin Scorsese cu Robert de Niro, și deși nu e debutul pentru nici unul, e filmul care i-a împins pe amândoi spre succes și recunoaștere. Succes care va fi consolidat de încă 7 filme împreună. În acest film rolul principal îi revine lui Harvey Keitel, care face o treabă excelentă. Merită văzut, de fani Scorsese sau „Nașul”, și nu numai.

No comments:

Post a Comment