Pages

Monday, March 23, 2009

Watchmen

Cu: Patrick Wilson, Jeffrey Dean Morgan, Billy Crudup, Jackie Earle Haley, Malin Akerman, Matthew Goode
Regia: Zack Snyder
An: 2009
Durata: 163 minute


Cum ar fi dacă eroi mascați chiar ar exista? Dar nu ar fi niște agenți perfecți ai binelui și a dreptății. Dacă ar fi oameni cu defecte. Dacă ar face-o de dragul distracției, a gloriei, sau pentru că doar asta știu să facă bine, să bată pe alții? Pentru că îi excită, pentru că dacă nu ar face-o s-ar simți impotenți? Dacă de fapt nu le-ar păsa deloc de oameni inocenți, dacă ar fi niște psihopați, rasiști, homofobi, care au ales să lupte pentru bine doar pentru că le convine, dar nu au probleme să ucidă femei și copii sau să comită violuri? Sau dacă o fac totuși din considerente morale, să nu fie totuși nimic altceva decât niște tipi normali, fără superputeri? Sau chiar dacă au superputeri să nu le pese de lume, de oameni, să fie egoiști ca noi toți și să nu creadă că „Cu putere mare vine responsabilitate mare”? Cum ar arăta lumea, societatea dacă acești oameni ar exista? Cât de diferită ar fi istoria cu ei în ea? La aceste întrebări a încercat să răspundă Alan Moore (cel care a scris „V from Vendetta” și „From Hell”) în 1985 când a scris romanul-grafic „Watchmen”.
După 20 de ani de încercări cu diverși regizori (Terry Gilliam, Darren Aronofsky) Zack Snyder („300”) a reușit să transpună pe film cel mai iubit roman-grafic din istorie.

Watchmen sunt un grup de eroi mascați care au fost ilegalizați. Singurii care rămân în domeniu sunt: Dr. Manhattan, singurul din grup care are puteri supranaturale, chiar omnipotență aproape; The Comedian, un mercenar, simbol al visului american, care însă la momentul desfășurării acțiunii este un bătrân pensionat; ultimul vigilante activ este Rorscharch, un o retras și violent, care trăiește pentru a impune lumii viziunea sa asupra binelui și răului.
Când Comedianul este ucis, Rorscharch începe investigația, și în curând ajunge la o teorie despre un complot de eliminare a voștilor justițiari mascați, și se grăbește să îi avertizeze pe ceilalți membrii ai echipei, care însă nu îl cred la început. Dar când lucrurile încep să se agraveze, teoria sa pare nu doar a nu fi falsă, ci o subestimare grosolană a ceea ce se întâmplă defapt. Finalul este unul dintre cele mai originale, mai ales pentru acest gen de film.
Pe fundalul acestui conflict aflăm poveștile vieților foștilor eroi. Dan Dreiberg a.k.a. Nite Owl, versiunea lui Moore a lui Batman, este un bărbat pe la 35 de ani, un pic grăsuț, care nu prea găsește nici un scop în viață de când s-a lăsat de lupta împotriva crimei. Laurie Jupyczek,Silk Specter II, a fost împinsă de mama ei, originala Silk Spectre, să ia legea în propriile mâini, o alegere cu care nu a fost niciodată fericită; acum este concubina lui Dr. Manhattan, însă omniștiența acestuia îl alienează față de lume și iubita sa, motiv pentru care ea începe să aibă sentimente pentru Nite Owl. Ultimul membru al echipei este Adrian Veidt, Ozymandias, considerat printre cei mai inteligenți oameni de pe planetă, el și-a construit un imperiu de produse bazate pe fostul său alter-ego, rolul său în poveste este mai important decât pare la început.

O alegorie la societatea noastră, la fel de valabilă acum cu războiul din Irak, cum era în ’85 cu războiul rece; o explorare a minții umane, a conceptului binelui și răului, a existenței conceptului, filmul nu trebuie confundat cu un alt blockbuster cu supereroi, cum a fost Spider-Man, X-men sau Batman. „Watchmen”, deși nu duce lipsă de scene violente de acțiune, este o dramă psihologică, socială și chiar istorică, are dragoste și chiar umor, și câteva mici adevăruri pe care le putem lua cu toții acasă.

În primul week-end a intrat direct pe 160 îIMDb 250, de unde a urcat, a coborât și de curând a ieșit, cu toate astea: Nu îl pierdeți!!!


No comments:

Post a Comment