Pages

Monday, April 27, 2009

Coffee and Cigarettes

Dacă tot am vorbit de viitorul film a lui Jarmush, să vorbim și despre unul din cele mai lungi și mai cunoscute proiecte ale sale: “Coffee and Cigarettes”.
Totul a început în 1986 când Jarmush a făcut un filmuleț/sketch pentru Saturday Night Live, în care Stephen Wright, comediantul de stand-up, și actorul Roberto Benigni se întâlnesc la o cafea…și o țigară. Wright a întârziat și Benigni care a băut câteva cafele așteptând așa că este surpaenergizat. Urmează un moment penibil/amuzant, și o discuție pe măsură din care mare parte a fost improvizat. De acolo a venit inspirația pentru încă 10 scurt-metraje savuroase filmate până în 2003 inclusiv, bazate pe aceași temă.
Din ele voi aminti cele care ies în evidență:
Steve Buscemi este un fan Elvis cam nătărău și îi enervează pe gemenii Lee; Iggy Pop și Tom Waits se întâlnesc pentru prima dată și își dau seama că nu se plac; Jack și Meg White de la The White Stripes discută despre Nicola Tesla, Bill Murray lucrează incognito într-o cafenea și discută despre cofeină cu GZA și RZA de la Wutang Clan; Cate Blanchet se întâlnește cu verișoara ei, jucată de Cate Blanchet.
Sper că v-am deschis gustul pentru umor, situații neplăcute dar amuzante, și desigur o cafea și niște țigări.

1 comment:

  1. Foarte tare nenea Jarmusch, astept cu nerabdare ultimul film.

    ReplyDelete