Pages

Wednesday, May 20, 2009

Lars von Trier socheaza Cannes-ul

Copilul rau al cinematografiei contemporane, Lars von Trier, a facut-o din nou, a socat Cannes-ul. Cei doi au o mica istorie impreuna. Filmele sale intotdeauna au socat juriul si presa pentru tratamentul crud al actorilor si a scenelor de sex explicit ("Idiotii"), iar ultimul sau film "Antichrist" cu Willem Dafoe, arata ambele, scene de sex explicit, moarte de bebelusi, mutilari genitale explicite, tot programul. Filmul a fost receptionat cu combinatia magica de huiduieli, rasete si aplauze. Faptul ca filmul a fost dedicat regizorului rus Andrei Tarkovsky, nu a incalzit publicul cu nimic. Membrii juriului si a presei au huiduit sau au parasit sala de cinema.
Conferinta de presa nu a fost mai calduroasa, atacat de jurnalisti care insistau ca el sa-si justifica filmul, el a spus pur si simplu ca: "Ca a fost voia lui Dumnezeu. El este cel mai bun regizor in viata!" tot articolul aici.
In trecut Trier a avut alte batalii cu juriul si presa; cand filmul sau "Breaking the Waves" nu a castigat Palm d'Or-ul s-a sculat frumos din scaun si a aratat tuturor semne obscene cu degetul. Patru ani mai tarziu, in 2000, cand filmul "Dancer in the Dark" chiar a castigat marele premiu, presa a fost socata si a huiduit.

Ramane doar sa vedem si noi filmul sa decidem daca a meritat agitatia.

1 comment: