Pages

Saturday, May 2, 2009

X-Men Origini sau Cum au ruginit ghearele lui Wolverine

O ratare completă. Sau hai să nu mă grăbesc: ideea era să fie un film de acțiune sec, cu multe explozii, fără poveste sau personaje consistente? Dacă da, atunci filmul e o reușită completă, altfel însă reiau: CE RATARE COMPLETĂ!

An: 2009
Regia: Gavin Hood
Cu: Hugh Jackman, Liev Schreiber, Will.i.Am
Durata: 107 minute

În ultimii ani a fost explozie de filme bazate pe benzi desenate: Spider-Man, Superman, Batman, Hellboy, Constantine, Transformers, Daredevil, Elektra, Fantastic Four, Punisher, și încă altele care nu mi le amintesc; unele au fost mai reușite, altele mai puțin, iar seria “X-Men” după părerea mea intră cam în prima categorie. Actori buni care joacă personaje aprofundate și veridice (în situația dată) în situații bine echilibrate între acțiune și poveste. Mă așteptam ca și “Wolverine” să beneficieze de aceleași calități, mai ales luând în considerare complexitatea personajului…am greșit.
Unde să încep? Cu povestea, pesonajele, acțiunea, efectele speciale?
Povestea e scurtă, neaprofundată, prost scrisă. În loc să ai o poveste ca lumea, care să urmeze un fir naratic, ai diverse fragmente nedezvoltate, prezentate grăbit și care nu se leagă între ele potrivit vreunei logici. Când începi să ți se clarifice ce se întâmplă în fragmentul dat și începi să-l urmărești, ți se trântește următorul în față. Întregul format de aceste bucăți de povești nu poate fi decât defective. Nu are crescendo, nu are o tensiune care crește, e plin de lacune, intri și ieși din el cu aceeași indiferență, iar bătălia finală e așa de scurtă și asemănătoare cu numeroasele de pe parcurs încât te lasă rece. Legătura cu celelalte filme se încearcă a fi susținută, prin apariția personajelor gen Cyclops, dar e slabă și inconsistent, mai ales din cauza personejelor. Sabretooth de exemple apare în primul X-Men, are un rol scurt, el și Wolverine nu par a se recunoaște (în ciuda legăturii dintre ei pe care o știam din reviste) și la final moare, aici însă pare a fi un cu totul alt personaj, pe lângă faptul că e jucat de alt actor. Wolverine este veriga slabă însă, nu este pe departe la fel de cool ca în serie, iar puterile îi sunt extreme de exaggerate; dacă ar fi fost așa de puternic și înainte celelalte filme ar fi durat câte 10 minute. Filmul ar fi trebuit să explice originea misterioasă a personajului la care se făceau aluzii în celelalte filme, și o face, dar doar atât cât să trântească o explicație. De la așa o premisă ar fi putut construi ceva mult mai complex și intelligent; să nu zic că explicația dată pentru pierderea memoriei e penibil de ridicolă.
Mulți fani se bucurau că în sfărșit îl vor vedea pe Gambit pe ecran. Dezamăgire și aici; întră și iese de vreo două ori, scurt, atât cât să zică două replici și să facă o demonstrație degeaba a puterilor sale. Personajul nu are nici o logică în poveste și nu posedă șarmul și natura seductivă pe care o știm din serial.
Efectele special sunt prea multe și arată penibile și ireale, primul film avea efecte mai realistice. Unele chestii care până acum aratau foarte bine când sunt făcute cu recuzite aici au fost făcute pe calculator și sunt rizibile.
Scenele de acțiune trebuie să recunosc că arată foarte tare. Unele. Din care majoritatea apar în trailer. Ai explozii, ai bătăi, ai împușcături, și totul arată foarte bine, dar din păcate sunt așa de previzibile și lipsite de logică în decursul poveștii încât nu reușesc să-ți ridice nivelul de adrenalină. Să nu mai zic că majoritatea sunt așa de exaggerate încât îți vine să râzi, mai rău ca Rambo, Terminatorul, Die Hard și Matrix puse la un loc, și asta doar ca să arate cool.
Filmul ar fi trebuit aparent să aibă și o latură amuzantă, considerâd mica colecție de replici despre care am recunoscut că au fost scrise cu scopul de a face publicul să râdă. Au râs baieții de 11-12 ani din fața mea.
În concluzie, să nici nu vă gândiți să dați bani pe bilet. Dacă v-au plăcut precedentele seriei dar nu sunteți fani v-ați putea uita la el acasă când vă plactisiți, dar mai bine mai uitați-vă o dată la oricare din primele trei.

No comments:

Post a Comment