Pages

Saturday, October 10, 2009

Creation

Regie: Jon Amiel
Cu: Paul Bettany, Jennifer Connelly, Toby Jones
Gen: Dramă/Biografic
Durata: 1h 48min
Publicată în 1859 cartea “Originea speciilor” a lui Charles Darwin a împărţit lumea în două. Ceea ce însă mulţi oameni nu ştiu, e că înainte de a fi publicată, acea cartea a împărţit o familie şi un om în două. Iar pelicula “Creation” prezintă povestea acestei ruperi.
Fiind practic un erou naţional în Marea Britanie, e greu de crezut că un film britanic despre Darwin nu va înclina în favoarea acestuia. În mod surprinzător Amiel a păstrat un ton obiectiv, evitând să formuleze vreo părere despre controversata teorie, prezentând în schimb chinul interior prin care a trecut autorul ei scriind-o.
Filmul nu prea reuşeşte să creeze empatie pentru personajele sale. Abordarea obiectivă devenind aproape sterilă, fără a o putea considera documentaristă, luând în seamă numeroasele momente fictive introduse de dragul dramaticului, şi care deseori devin clişeatice.
Punctul forte al filmului sunt actorii, Paul Bettany joacă excelent intelectualul sfâşiat de boală şi incertitudini, iar Jennifer Connelly (soţia, în film şi în viaţa reală), are un rol surprinzător.
În ciuda defectelor, filmul e dramă bine construită, cu personaje veridice şi cel puţin o poveste originală.

Sursa: Sibiu100%

No comments:

Post a Comment