Pages

Sunday, March 14, 2010

My top 20 Movie Villains ~part 1~

Acu ceva vreme v-am cerut sa-mi spuneti care e villainul vostru favorit. Mi-a raspuns o singura persoana (ms richie). Cu toate astea am reusit sa incropesc o lista de 20 de villains, si sa ii pun intr-o ordine crescatoare in functie de impact cultural, rautate, nivelul aurei de amenintare...si desigur complet subiectiva mea parere. Orice diferente de opinie sunt binevenite, dar nu va asteptati sa schimb lista

20. Zombies.
Seen in: a lot of movies. De la "Night of the Living Dead" (NOAPTEA MORTILOR VII - adica au fost deja 6 episoade?), la Zombieland, nu a fost varianta de zombie neincercata de Hollywood, zombie lenti care poti fi impinsi la o parte cu usurinta, zombie rapizi, zombie prosti, zombie care invata incet, zombie in numere mari zombie singulari, superzombie, zombie amuzanti, zombie post-nucleari, zombie-post viremie, zombie cu explicatie mistica etc. De ce i-am pus pe lista? Sunt multi, sunt aproape mereu invincinbili nu ca indivizi ci ca si grup. Daca iti e teama sa fi impuscat sau taiat in doua cu o sabie, atunci ar trebui sa-ti fie cu adevarat teama de a fi mancat de viu (dupa cum arata filmele lui Romero cu atata detaliu). Dar mai ales pentru ca par un subiect inepuizabil.

19. Jaws
Seen in...well: Jaws
Un rechin alb de 8 metri cu gust pentru carne umana care terorizeaza o plaja. De ce e pe lista? E mare, dispare cand vrea, inteligent, poate scufunda un vaporas, dar mai ales deoarece a cauzat aquafobie intr-o generatie intreaga de oameni (povestiile cu oamenii carora le-a fost frica sa faca baie in cada dupa acest film nu sunt doar exagerari). A fost primul film blockbuster de vara, si desi asta probabil se datoreaza in parte si lui Spielberg si lui Dreyfuss, in mare parte e Rechinul. Pierde insa cateva puncte din cauza ca e un fenomen natural, si nu poti sa zici ca are chiar reaintentie.

18. HAL9000
Seen in: 2001: A Space Odyssey
Un calculator pe o nava spatiala care are in grija viata unor oameni. Doar ca brusc decide ca acei oameni trebuie ucisi. Un criminal perfect, o minte complet rece, si cea mai creepy voce calma din istoria cinematografiei.

17. The Nothing
Seen in: The NeverEnding Story
Marele Nimic care inghite totul. Ce trebuie explicat mai mult. Intreaga frica si ura si lipsa de imaginatie a omenirii adunate intr-o singura entitate care inghite totul. That's badass. Plus ca si lacheu un urias lup negru vorbitor, fara mila si cu niste ochi ce au bantuit copilarii.

16. Tony Montana
Seen in: "Scarface" (1983)
Al Pacino intr-unul din cele mai suprajucate si abundente roluri. Un criminal mic cubanez, care emigreaza in Statele Unite si acolo isi ucide drumul in sus pana devine un lord al drogurilor. Dar in proces isi indeparteaza prietenii si familia. O poveste despre mitul lui Icar de a nu zbura prea sus. Plus, a dat lumii replica: "Say hello to my lil' frien'!"De ce doar pe 16? Because we love that motherfucker, si asta nu ar trebui sa fie cazul unui villain adevarat.

15. Slasher killers (e.g: Freddy Krueger, Jason Vorhees, Michael Myers)
Seen: Nightmare on Elm Street, Child's Play, Haloween, Scream, Friday the 13th, Hellraiser, I Know What You Did Last Summer and I really could go on.
Fie ca sunt de origine supranaturala, fie ca sunt niste adolescenti care imita tipii de origine supranaturala, fie ca sunt prosti ca napii fie ca sunt inteligenti si carismatici, cu totii iubim un slasher bun la momentul potrivit. Si cu sigaranta nu iubim adolescentii futangii care mor ca idiotii, ci criminalii mascati si deformati, cu sabii, si cutite si carlige. Multi au parte de prea multe sequeluri, tot mai proaste, dar de obicei primul film, ne-a dat fiori, si ne facea sa ne uitam des peste umar cand mergeam acasa. Dar totusi acele reguli stricte de care toti se tin fara voie, si desigur acele sequeluri ii pun doar pe locul 15.

14. Overlook Hotel/Jack Torrence
Seen in: The Shining.
Regula: daca Stephen King l-a scris, filmul tre sa fie bun (ignoram Dreamcatcher, si Langoliers, si altele). Dar cel mai cunoscut film al sau e probabil "The Shining" (da, suck it "Shawshank Redemption") in regia maestrului Kubrick cu Jack Nicholson in rolul antagonistului. Pe scurt, un hotel izolat cu amintiri urate se razbuna pe umanitate innebunind alcoolici si transformandu-i in maniaci care isi omoara familia. Filmul arata ca raul adevarat este seductiv, si putem spune ca villainul e hotelul, iar Jack Torrence e doar lacheul. (desi din pct meu de vedere antagonistul e copilul, doamne enervant putea fi pustiu ala). Plimbandu-se cu un topor prin coridoare cu o privire maniaca, spargand usi, strigand: "Here's Johnny!" Nicholson a dat o noua fata maniacului de cinema. Problema mea e aceeasi pe care a avut-o King, Nicholson e evil in mod natural, iar transformarea intr-un maniac nu e chiar spectaculoasa.

13. Familia criminala din Texas

Seen in: The Texas Chainsaw Massacre (prima parte din 1974)
Multi ati argumenta ca acestia ar intra in categoria slasher, si sunt de acord, daca luam in considerare toata seria. Dar hai sa luam doar prima parte. Desi e mama slasherelor, bunand baza multor clisee si teme, eu unul nu-l consider un slasher adevarat. Are o impuritate de realitate in el. Cauta Ted Bundy si Ed Gain pe wikipedia, mai intra pe niste nume de acolo, si vei vedea ca acesti ucigasi in serie nu sunt atat de absurzi si exagerati precum par, ba chiar par milostivi fata de criminali in serie adevarati. Deoarece sunt o reflectie a adevaratei orori a naturii umane.

12. Sweeney Todd

Seen in: Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street
Un inocent barbier care a fost trimis pe o insula penitenciara (vezi: Australia) deoarece a comis crima de a se casatori cu o femeie extrem de frumoasa. Cincisprezece ani mai tarziu se intoarce pentru a-si exercita razbunarea...prin cantec. Johnny Depp ofera un Sweeney insetat de sange si demonic cu rare momente de afectiune. Un barbat care taie cu sange rece beregheta multor oameni inocenti pentru a-si atinge scopul. De ce doar 12? Canta.

11. Michael Corleone
Seen in: The Godfather Trilogy, mainly part II.
Fiul unui Don mafiot care nu vrea sa aiba de a face cu afacerile familiei, ajunge sa fiu noul Don printr-un joc al sortii. Dar daca la inceput se credea incapabil de a fi un criminal, el se dovedeste a-l intrece mult pe tatal sau in iscusime si sange rece. Mai ales in partea a doua vedem cum setea de putere il indeparteaza tot mai mult de toti cei dragi, si paranoia sa il face sa comita acte mai josnice decat ar fi crezut oricare din jurul sau ca ar fi fost in stare sa faca. "Godfather" e considerat unul din cele mai bune filme ale tuturor vremurilor, de ce doar 11, din nou pentru ca in mare parte tinem la tip, si deoarece in partea a treia se pocaieste de viata pe care dus-o.

Atat pentru azi. Restul 10 maine

No comments:

Post a Comment