Pages

Saturday, May 28, 2011

Recenzii în 5 minute: Los Ojos de Julia (2010) & Killer’s Kiss (1955)



Los Ojos de Julia (Ochii Juliei)
Poate să tot scrie pe poster “Guillermo Del Toro prezintă”, nu îmi plac filmele spaniole de groază, şi nu înţeleg dragostea pe care o arată toată lumea pentru valul de aceste filme care a aparăut de câţiva ani încoace.
“Orfelinatul” m-a lăsat rece, exceptând momente selecte şi finalul, şi am mai văzut unul la TIFF acum vreo doi (sau trei?) ani, nu mai ştiu cum se cheamă, şi puţin mă interesează.
Englezii şi americanii mai ales par sensibili la aceste filme, criticii lăudând ori originalitatea lor, ori prospeţimea în folosirea clişeelor. (cum funcţionează asta, nu ştiu)
Şi aceste filme nu sunt decât nişte pastişe a unor filme americane, amestecate cu un stil spaniol
Filmul de faţă, regizat de Guillem Morales, e plin de situaţii forţate, personaje plictisitoare, un fir narativ previbil şi o lipsă totală de momente de groază.
Filmul e despre o femeie care orbeşte încet, iar după aparenta sinucidere a surorii ei gemene care orbise deja, se vede urmărită de cineva.
Apar nişte personaje episodice şi absolut incidentale care mai dau un ghiont poveştii de câte ori stagnează sau nu au găsit scriitorii un mod mai elegant de a da explicaţii.
Se încearcă formarea unui mister în jurul identităţii criminalului (folosind tehnici precum păstrarea personajului în umbră, sau evitându-le complet feţele, ca să, noh, simţim şi noi cum e să orbeşti şi să avem simpatie pentru protagonista subdezvoltată, toantă şi cam enervantă), dar aceasta nu reuşeşte, deoarece e clar că suspecţii oferiţi sunt red herrings.
Prin momentele episodice filmul parcă e o telenovelă cu tonalităţi horror strivită să încapă într-un film. Da, sunt câteva jump-scares, şi vreo două momente sângeroase care îţi întorc puţin stomacul, dar toate acestea-s destul de ieftine.
L-aş mai vedea din nou?
Dacă ar fi o seară ploioasă, fără conexiune la net, şi ar fi la TV...aş verifica toate celelalte posturi pentru ceva mai interesant, sigur trebuie să fie ceva pe Discovery sau National Geographic.

Killer’s Kiss
Nu e chiar primul film a lui Kubrick, dar considerând că „Fear and Desire” (1953) e autofinanţat, nu e produs de nici o companie, şi că regizorul l-a denunţat de cum a ieşit şi a interzis circulaţia sa, putem spune că e primul lung-metraj din cariera sa ca şi regizor profesionist.
E un film noir în cel mai clasic sens, un erou exagerat de masculin cu o slujbă dubioasă (boxer) care face voice-overul filmului, care e un flash-back, o blondă dură dar sensibilă şi un gangster [insert ethnic sterotype here], slinos, o poveste de dragoste, nişte crimă, şi un final alert cu o secvenţă de alergare şi bătaie.
Filmul e cu mult înainte ca maestrul să decidă că se cam pişă pe norme şi comercialism şi să facă acele filme care au zguduit cinematografia; astfel filmul intră perfect în tiparul filmelor din acea vreme. Recunosc ca nu am văzut foarte multe, dar acesta nu iese în evidenţă nici printre acelea puţine.
Avem în faţă nu mână sigură a expertului care ştie ce face în fiecare cadru, ci mâna unui amator (foarte talentat dealtfel) care deseori nu e sigur de unde vrea să pună camera sau cum să editeze elegant, şi cu excepţia câtorva cadre care sunt întradevăr minunate, filmul nu are o calitate memorabilă.
L-aş vedea din nou?
Probabil că nu. Cel puţin nu fără vreo ocazie anume, un seminar de film, sau o săptămână Kubrick la cinema unde sunt arătate toate filmele sale.

3 comments:

  1. Foarte bine kolcs, ai pus diacritice, very nice :D

    Bah, sa inteleg din post-ul asta ca scriem despre absolut toate filmele care le vedem, from this point on?

    ReplyDelete
  2. la cate apuci, cat mai mult. eu am vazut trei filme saptamana asta, al treilea il fac pentru raluca. alteori vad mai multe filme si nu apuc la toate. sau vad un film, si doua saptamani nu apuc sa scriu de el, si apoi mi tarsa si vad alte filme, si nu mai scriu despre primul.

    ideal, da, scrie despre tot ce vezi. practic, cat apuci.

    also, stop being such a condescending prima-donna, o facut si el juma de faculta, si amu da lectii

    ReplyDelete
  3. whuuooo! bah kolcs, acuma ca ti-ai pus inapoi in dulap tutu-ul primit de la scoala ta de balet si bune maniere ai si limba mai ascutita...

    ReplyDelete