Pages

Tuesday, August 30, 2011

The Guard - Politist, Agresiv (2011)


In 2008 In Bruges, in ciuda unui succes comercial mediocru, si-a facut loc in inimile criticilor si ale publicului in general, devenind repede un film cult. Si de ce nu? O poveste originala si captivanta, personaje bogate si simpatice, dialog rapid si excelent scris, mult umor veridic, uneori negru, contrapunctat de momente de drama ce nu par niciodata fortate. Cu o cinematografie bogata, o regie sigura pe sine si o actorie de prima clasa, e printre putinele filme la care nu-mi vine nici un defect in minte. Martin McDonagh, care a scris si a regizat, a demonstrat ca se pricepe la fel de bine la filme ca la teatru (era deja la acel moment un dramaturg valoros al Marii Britanii si al Irlandei).
Bucurie mare deci cand s-a anuntat ca McDonagh are un frate mai mic, John Michael McDonagh, care e si el pasionat de filme, si ca anul acesta a facut echipa cu Brendan Gleeson, etern colaborator al fratelui mai mare, pentru a aduce pe ecran un noua comedie irlandeza, The Guard. Este talentul genetic? Aparent da.
I’m Irish. Racism is part of my culture.
Gerry Boyle (interpretat de Brendan Gleeson), un politist pe la 50 de ani dintr-un orasel rural de pe coasta Irlandei primeste un partener nou si tanar din aglomeratul Dublin, lucru care nu il bucura deloc. Din primele minute petrecute impreuna, cei doi sunt trimisi sa investigheze cazul unui tanar impuscat in cap.
Conceptul nu pare deloc original, din contra, filmul pare sa urmareasca o formula veche de decenii, dar scenariul lui McDonagh are cateva surprize pentru public. In curand situatia este schimbata de sosirea unui agent FBI de culoare (Don Cheadle), si de executia sumara a proaspatului partener al lui Boyle. Deci nu va fi un film in care partenerul tanar si ambitios il convinge pe cel batran si plictisit de lume sa riste tot ca sa rezolve cazul vietii lor.
Trecand prin formule de thriller politist, comedie neagra, drama, insa neoprindu-se la nici una, filmul se dovedeste a fi mai degraba un studiu de personaje, urmarind actiunile lui Boyle, ale agentului FBI si ale celor trei traficanti de droguri, care au in cap o schema complicata de a scapa basma curata, pana cand firele narative ale acestora incep sa se lege tot mai strans pana la inevitabilul final antrenant.

No comments:

Post a Comment