Pages

Monday, September 3, 2012

Life in a Day via Caravana TIFF

In iulie 2010, YouTube si casa de productii Scott Productions (condusa de Tony si Ridley Scott) au anuntat ca vor face un film din inregistrari ale user-ilor YouTube. 80.000 de oameni din 192 de tari au participat la proiect, filmandu-se singuri pe data de 24 iulie 2010, cu rezultatul a 4.500 de ore de filmari.
 Pe langa user-ii obisnuiti, producatorii au trimis 400 de camere de filmat in zone din lumea a treia, pentru ca toate aspectele omenirii din secolul XXI sa fie reprezentate.

 Initial, am fost sceptic in legatura cu premisa filmului, asteptandu-ma la o serie de filmulete in stil reality TV, cu incarcatura emotionala superficiala. Dar in scurt timp am realizat ca datorita talentului regizorului si a muncii incredibile a editorilor, filmul final a atins un nou potential, devenind mult mai mult decat o serie vag legata de filmulete.
 In ciuda fragmentarii, se dovedeste a fi o unitate puternica si profunda. Materialul a fost editat in primul rand ca sa urmareasca desfasurarea unei zile, de dimineata pana seara, dar si din punct de vedere tematic. Astfel, filmul trece de la nastere la moarte prin sumedenia momentelor care compun viata.



 Ne-cazand in capcana de a incerca de a prezenta povestile individuale complete ale fiecarui om filmat, pelicula prezinta in 95 de minute un compendiu al experientei umane, prezentand fragmente de la cele mai mondene la cele mai puternice. Sentimentul de unitate reiese din ritualizarea unei zi obisnuite, un sentiment de fratie globala nu poate sa nu apara cand devine evident ca oameni care nu s-au intalnit in viata lor au ales sa filmeze unele momente din zi aproape identic.
 Filmul reuseste sa-si mentina ritmul prin numeroasele contraste pe care le prezinta, o nastere vs. taierea unei vaci la abator (ambele momente sunt necenzurate, si la ambele au fost oameni care au parasit vizionarea), un barbat american care se teme ca va cheli vs. un barbat dintr-o zona de razboi care se teme ca nu va fi in viata la sfarsitul zilei, oameni bogati vs. oameni care nu au nimic in buzunar etc. Cu toate astea, pelicula nu adopta o pozitie de predica politica, ci prezinta doar momente, care oricat ar fi de diferite, fac parte din viata de zi cu zi, si de care nu putem sa ne ascundem.

 Avem in fata unul din primele filme care apartin exclusiv secolului XXI. Producatorii sunt de parere ca nici acum 5 ani tehnologia nu le-ar fi permis sa faca acest monument pentru omenire. Traim intr-o era a globalizarii, a tehnologizarii, in care oamenii din toate colturile globului sunt mai uniti decat au fost vreodata, in ciuda dezbinarilor economice, politice si religioase. O era in care oricine poate face un film, isi poate expune parerea lumii intregi, si in care oricine il poate vedea. Iar Life in a Day este filmul acestui zeitgeist.

[articol complet]

Filmul se poate viziona in intregime pe youtube in calitate HD:

No comments:

Post a Comment