Pages

Tuesday, November 27, 2012

Cloud Atlas


Din trailer parea ca filmul va fi un fel de The Fountain amestecat cu The Hours, Blade Runner, Matrix si Everyhting Is Illuminated. Si in The Fountain avem un film cu tente filozofale in care ne sunt prezentate trei povesti diferite ce au loc in diverse puncte ale timpului, anii 1500, 2000 si 2500, iar in toate trei apar personaje jucate de aceiasi actori. Aceste trei povesti sunt insa strans legate, se influenteaza reciproc, se si suprapun uneori, iar cele trei variante ale personajelor sunt mai degraba avatari ale acelorasi persoane decat simple reincarnari.

In Cloud Atlas lucrurile sunt ceva mai putin inchegate, amintind mai degraba de The Hours, doar ca si acolo partile diferite au influente mai directe asupra celorlalte. Chiar si la cele 172 de minute ale sale eram foarte curios cum vor reusi sa lege toate acele povesti intr-o unitate ermetica, asteptand ceva asemanator cu The Fountain, doar ca asta nu e directia pe care o ia scenariul. Cele sase povesti sunt legate una de alta prin cate un mic detaliu, si ecouri dintr-una reverbereaza in toate celelalte, dar altfel raman sase povesti separate. Iar actorii, desi apar in toate cele sase episoade, joaca personaje diferite, nu fatete ale aceluiasi. Astfel, cei trei regizori s-au angajat intr-un exercitiu de invartit farfurii pe bete, caci a gasi un mod efectiv de a prezenta sase povesti ce nu par conectate, care sa sustina interesul publicului, nu e deloc usor. Lucru care se vede mai ales cand unele din povesti au momente mai puternice, iar saltul brusc de la ele spre altele care nu au reusit sa ne starneasca interesul cu aceeasi forta poate deveni enervant.

Fiecare bucata din film evoca stilul genului care i s-ar potrivi. Primele doua parti functioneaza ca drame de epoca cu tendinte de romanta, partea cu jurnalista este un film detectiv, povestea contemporana cu editorul este o comedie din orice punct de vedere, iar ultimele doua evoca diverse tipuri de SF-uri distopice si post-nucleare. Este greu, astfel, de imaginat un public care sa nu gaseasca in film ceva care sa ii placa, caci avem si umor si actiune si mister si dragoste si drama, fara a simti insa ca sunt aruncate inspre noi de dragul de a indeplini un checklist.

Filmul insa isi arata gratia cand ajunge la punctul culminant, cand toate cele sase povesti ajung la propriile finaluri, care insa se amalgameaza si se omogenizeaza intr-o concluzie epica la aceasta epopee trans-temporala, lasandu-ne fermecati si satisfacuti atat intelectual cat si emotional.


3 comments:

  1. Holla, hai sa strangem randurile bloggerilor sibieni, sa ne cunoastem si noi si poate reusim sa miscam impreuna muntii din loc. De fapt nu, ca nu ne deranjeaza muntii cu nimic. Dar poate bem o bere la vreun blogmeet :)
    Ce zici, te intereseaza pentru inceput asta: http://cemerita.ro/medias-blog-awards-ajunge-si-la-sibiu/ ?
    Tudor

    ReplyDelete
  2. Salut am dat peste blogul tau si m-am gindit sa te intreb daca as putea sa iti las un film no-budget de 64 de minute pe care l-am facut recent? Asa pentru o parere?

    Uite un link al paginii filmului
    http://facebook.com/dormitrezestete

    si un trailer
    http://www.youtube.com/watch?v=LW2SxxGF4aw

    Multumesc frumos
    Stefanescu Andrei

    imi cer scuze, am scris aici pentru ca nu am gasit o adresa de contact

    ReplyDelete
  3. scuze Andrei, nu ti-am vazut mesajul. M-am uitat peste trailer si sunt foarte curios. Cat de curand ma voi uita, si postez o recenzie.

    Tudor, am fost la intalniri de blogger acum multi ani (remember Campania Comenturilor Irelevante?). Ideea e ca nu mai stau in Sibiu de 5 ani.

    ReplyDelete